szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Budapesten mindössze négy kerület átlagára van az 1 milliós határ alatt. Idén mindenesetre a tavalyi lefagyás után megmozdult az új lakások piaca.

Miközben a használt lakóingatlanok piaca jelentősen élénkült az idén, az új építésűeké egyelőre lassabban talál magára – derül ki az ingatlan.com elemzéséből.

„Tavaly lényegében befagyott az új lakások piaca, és idén is csak lassan talál magára. 2023-ban a lakáspiac minden szegmensében kevesebb vevő tűnt fel, ráadásul a befektetők is inkább a kimagasló hozamot nyújtó állampapírokat választották a korábbi kedvenceik, az új lakások helyett. Idén már vannak jelei annak, hogy a kereslet lassan magára talál és elkezdi felszívni a kínálatot, de még mindig nincs annyi vevő a piacon, mint amennyit a lakásépítésbe beruházók elegendőnek látnának. Emiatt pedig nem is vágnak bele komolyabb fejlesztésekbe” – mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Ennek is köszönhető, hogy az idei első negyedévben az átadott új lakások száma 23 százalékkal 2800 alá csökkent. A lakásépítési kedv szintén negatív eredményt mutat, a kiadott lakásépítési engedélyek száma több mint 9 százalékkal 4524-re mérséklődött.

Az ingatlan.com szakértője szerint újlakás-piacon a lakosság és a fejlesztők számára is a kamatkörnyezet jelenti a legnagyobb kihívást.

Az ingatlan.com adataiból kiderül, hogy Budapesten az új lakások átlagos négyzetméterára 1,34 millió forintos szinten mozog, ami 2 százalékkal több mint tavaly vagy tavalyelőtt májusban. Az utóbbi 1-2 évben stagnáltak az új lakások átlagárai, ami nem azt jelenti, hogy olcsók lennének. Mindössze a XVII., a XVIII., a XX. és a XXIII. kerületben maradtak 1 millió forint alatt a négyzetméterárak.

A legjelentősebb újlakás-kínálattal rendelkező IX., XI. és XIII. kerületben viszont 1,4-1,6 millió forintos átlagárral számolhatnak a vevők négyzetméterenként.

A vármegyeszékhelyek közül Debrecen, Zalaegerszeg és Szeged is 1 millió forint feletti átlagárnál jár. A legnagyobb kínálattal Debrecen mellett Kecskemét és Pécs rendelkezik, előbbi városban 746 ezer, utóbbiban 933 ezer forintért hirdetik az új lakások négyzetméterét.

További két évvel meghosszabbítja a kedvezményes lakásáfát a kormány

2026. december 31-ig az új építésű lakásokat és családi házakat csupán 5 százalékos áfakulcs terheli.