80 ezer kWh-nyi akkumulátorral támad Kína elektromos konténerszállítója

2024.05.04. 06:28

  • A COSCO nevű kínai szállítmányozási vállalat Green Water 01 néven indította útjára a világ legnagyobb elektromos konténerszállító hajóját.
  • A 10 ezer tonnás, majdnem 120 méter hosszú hajó folyók és tengerek közötti szállításra készült.
  • A hatótávját nem közölték, de egyetlen útja során akár 15 tonna üzemanyagot takarít meg.
  • A Green Water 01 Shanghai és Nanking városok között, a Jangce folyón teljesít szolgálatot.

Bár nem a tengeri közlekedés a legkörnyezetszennyezőbb dolog a világon, a hatalmas konténerszállító hajók így is döbbenetes mennyiségű károsanyagot juttatnak a levegőbe. Ahogy a közúti közlekedés terén, úgy a hajózásnál is terjedőben vannak a környezetkímélő megoldások, a kínai állam tulajdonában álló COSCO szállítmányozási vállalat például nemrég útjára indította a Green Water 01 névre keresztelt konténerszállító hajóját, mely a megszokottól eltérő módon tisztán elektromos hajtással rendelkezik.

A majdnem 120 méter hosszú hajó súlya több mint 10 ezer tonna, végsebessége 19,4 km/h. A Green Water 01 tehát nem egy kis ladik, de a legnagyobb óceáni konténerszállítók mellett, amelyek hossza a 400 métert, súlya pedig a 233 ezer tonnát is elérheti, még így is eltörpül. Ennek megfelelően a Green Water 01 nem óceánok átszelésére készült: inkább nagyobb folyók és tengerek közötti szállításra alkalmas.

Electric-container-ship-COSCO.webp
Fotó: COSCO


A hajó akkumulátorainak kapacitását az adott út hossza szerint lehet konfigurálni. Alap esetben 50 ezer kWh-nyi található a hajótestben, de ez szükség esetén akár 80 ezer kWh-ra is bővíthető. Ez 800 Tesla Model S Long Range-nek vagy majdnem 3000 Dacia Springnek felel meg. Bár a hatótávról nem érkeztek információk, egy útja során a Green Water 01 akár 15 tonnányi üzemanyagot is megtakaríthat. Reméljük, nem gyullad ki és süllyed el.

A COSCO új büszkesége jelenleg Shanghai és Nanking városok között, a Jangce folyó egy több mint 300 kilométeres szakaszén teljesít szolgálatot.